Dwangsom van 1.250 euro per dag voor C-attest

De Raad van State heeft een opmerkelijke beslissing genomen in het dispuut tussen een leerlinge en het Sint-Jan Berchmanscollege van Genk. De Raad vindt dat de leerlinge ten onrechte een C-attest kreeg, en legde een dwangsom van 1.250 euro op per dag dat de school verzaakt alsnog een A-attest af te leveren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg donderdag.

Een 17-jarige scholiere met dyslexie kreeg aan het eind van vorig schooljaar te horen dat ze niet mocht overgaan naar het zesde jaar ASO. Het meisje en haar familie namen die beslissing niet.

Toen ze na het doorlopen van de interne beroepsprocedures geen gehoor kregen, stapten ze naar de Raad van State. Die besliste, na verschillende stappen, uiteindelijk dat de 17-jarige een A-attest moet krijgen. Vanaf vrijdag hangt het college een dwangsom van 1.250 euro per dag boven het hoofd totdat het een A-attest toekent.

Vooralsnog zit de scholiere in vijfde middelbaar, in een andere school.

Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs, vraagt zich af hoe ver een school moet gaan om kinderen met een leerbeperking tegemoet te komen. ‘Maar we leggen ons neer bij deze beslissing. Deze studente zal haar A-attest krijgen en mag overgaan.’

De school wil inhoudelijk niet reageren wegens mogelijke schending van de privacy.

Bron : Nieuswblad